VN_19_22_14

 VN_19_22_14

14.11.2022 р.

Тема 3. Формування веру взуття.

Урок № 14 Вправи з виконання затягування п`яткової частини заготовки верху взуття . Контроль якості при виконанні процесу затяжки.  

Мета уроку:  Ознайомлення учнів з технологічними нормативами виконання операції «Вправи з виконання затягування п`яткової частини заготовки верху взуття . Контроль якості при виконанні процесу затяжки» і сформувати у них початкові вміння її виконання.

Затягування заготовок

 

Призначення операції затягування заготовки остаточно відформувати заготовку в місцях, що прилягають до устілкової грані, і прикріпити її по всьому периметрі затяжної кромки цвяхами, скобками чи клеєм до устілки чи підошви. Затягування може виконуватися трьома способами: послідовним - чи кліщами роликами; рівнобіжним - чи пластинами комбінованим.

У залежності від ділянки, що піддається формуванюю затягування заготовок поділяється на три операції: затягування п'яткової частини заготовки, затягування бочків і затягування носкової частини.

Затягування п'яткової частини заготовки

По характері деформації - це найпростіша затяжна операція, тому що в основному п'яткова частину уже відформована при обтягуванні. Затягування п'яткової частини полягає в укладанні з затяжної кромки на устілку і незначну витяжку матеріалу робочими органами машини. Затяжну кромку прикріплюють до устілки цвяхами на напівавтоматі № 02038/Р2. Клейове затягування п'яткової частини виконується на напівавтоматі ЗПК-3-0. Температура нагрівання пластин 120-1400. Час формування в залежності від рецептури клею 15-40 сек. Після затягування заготовка повинна щільно і рівно облягати п'яткову частину колодки, мати чітко виражену грань взуття по всьому периметрі п'яткового контуру, а затяжна кромка, укладена на устілку мати невеликі, рівномірно розподілені складки.

Необхідно відзначити, що затягування, пластинами набагато прогресивніше затягування кліщами, тому що поліпшується формування затяжної кромки і внаслідок рівнобіжного принципу дії різко збільшується продуктивність праці.

Операція «Клейова затяжка п`яткової частини заготовки»

 Операція виконується автоматично .При допомозі пластин автомату затяжну кромку в п`яточній частині заготовки прикріплюють до устілки клейовим швом.П`яточна частина заготовки і задник повинні щільно облягати п`яточну частину колодки , а затяжна кромка повиння бути затянута по грані сліду взуття без складок і зморшок.Грань устілки повинна бути чітко виражена , а заготовка не повинна мати пошкоджень і перекосів.Ширина затяжної кромки – 15+_1 мм.

  Температура нагріву пластин 110-130 градусів С, продовження формування 15+_1 хв.

Автомат ЗПК-4-О , затяжні кліщі, молоток, вимірювальна лінійка з ціною ділення 1,0 мм , ИТУ або термометр любого типу з ціною ділення 1,0 градусів С, секундомір .

Домашнє завдання: Освоїти прийоми виконання операції «Затягування п`яткової частини заготовки верху взуття»

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий