VN_19_22_12_13

 VN_19_22_12_13

07.11.2022 р.

Тема 3. Формування веру взуття.

Урок № 12.Одягання заготовки верху взуття на колодку. Устанока п`яткової частини на колодку.Попередня обробка заготовки перед обтяжкою. Контроль якості виконання підготовчих операцій . Усунення дефектів.

Мета уроку:  Ознайомлення учнів з технологічними нормативами виконання операції «Одягання заготовки верху взуття на колодку. Устанока п`яткової частини на колодку.Попередня обробка заготовки перед обтяжкою. Контроль якості виконання підготовчих операцій . Усунення дефектів» і сформувати у них початкові вміння її виконання.

Процес формування заготовок обтяжно-затяжним способом складається з наступних груп операцій: підготовчих, формування розтяганням і фіксації форми.

Підготовчі операції полягають у підготовці заготовок до формування - зволоження, вставка твердих задників і підносків і ін.

Формування включає виконання операцій обтягування і затягування заготовок.

Фіксація форми полягає у волого-тепловій обробці відформованого взуття з метою прискорення процесу релаксації і поліпшення формостійкості.

Обтягування заготовок. У процесі обтягування відбувається установка заготовки на колодці, основна деформація заготовки і прикріплення затяжної кромки в носковій частині до устілки. Уся заготовка значно витягається в поздовжньому напрямку, а носково-пучкова частина і в поперечному.           Обтягування може виконуватися установочним і підтяжним способом.

При установочному способі спочатку встановлюється п'яткову частину заготовки, потім відбувається обтягування. Після обтягування висота п'яткової частини взуття і припуск по задньому шву на затяжку не змінюється.

Витяжка заготовки в поздовжньому напрямку відбувається тільки при обтягуванні. При підтяжному способі спочатку виконується обтягування, а потім установка п'яткової частини заготовки.

 Заготовка при цьому способі витягається в поздовжньому напрямку двічі: перший раз - на затяжній машині, другий раз - під час осаджування колодки усередину заготовки на операції установка п'яткової частини заготовки. Додаткова витяжка приводить до більш рівномірного розподілу деформації заготовки по довжині і значить кращому її формуванню. Природно, що цей спосіб можна застосувати при вклеюванні неформованних задників.

Операція «Одягання заготовки верху взуття на колодку. Устанока п`яткової частини на колодку».

Заготовка верху взуття повинна відповідати колодці по фасону , розміру і повноті, а також по півпарі (права і ліва).Заготовку верху взуття надівають на колодку і прикріплюють до устілки одним тексом , який проходить через задній шов (ремень)заготовки верху взуття;задник і підкладку.Задній шов (ремень) розташовують посередині закруглення п`яточної частини колодки. Висота п`яточної частини заготівки в парі повинна бути однаковою . Відстань тексу від грані устілки  - 10+-1мм.

Текс – машинний № 9-11 або ручний № 10-12.

Машина ПДН-1-О для установки на колодці заднього зовнішнього ремня заготовки верху взуття; опорна стійка ; затяжні кліщі ; молоток; обценьки; вимірювальна лінійка з ціною ділення 1,0 мм.

Домашнє завдання:Освоїти прийоми виконання операції «Одягання заготовки верху взуття на колодку. Устанока п`яткової частини на колодку».

 

11.11.2022 р.

Тема 3. Формування веру взуття.

Урок № 13 Вправи з виконання затягування п`яткової частини заготовки верху взуття . Контроль якості при виконанні процесу затяжки.  

Мета уроку:  Ознайомлення учнів з технологічними нормативами виконання операції «Вправи з виконання затягування п`яткової частини заготовки верху взуття . Контроль якості при виконанні процесу затяжки» і сформувати у них початкові вміння її виконання.

Затягування заготовок

 

Призначення операції затягування заготовки остаточно відформувати заготовку в місцях, що прилягають до устілкової грані, і прикріпити її по всьому периметрі затяжної кромки цвяхами, скобками чи клеєм до устілки чи підошви. Затягування може виконуватися трьома способами: послідовним - чи кліщами роликами; рівнобіжним - чи пластинами комбінованим.

У залежності від ділянки, що піддається формуванюю затягування заготовок поділяється на три операції: затягування п'яткової частини заготовки, затягування бочків і затягування носкової частини.

Затягування п'яткової частини заготовки

По характері деформації - це найпростіша затяжна операція, тому що в основному п'яткова частину уже відформована при обтягуванні. Затягування п'яткової частини полягає в укладанні з затяжної кромки на устілку і незначну витяжку матеріалу робочими органами машини. Затяжну кромку прикріплюють до устілки цвяхами на напівавтоматі № 02038/Р2. Клейове затягування п'яткової частини виконується на напівавтоматі ЗПК-3-0. Температура нагрівання пластин 120-1400. Час формування в залежності від рецептури клею 15-40 сек. Після затягування заготовка повинна щільно і рівно облягати п'яткову частину колодки, мати чітко виражену грань взуття по всьому периметрі п'яткового контуру, а затяжна кромка, укладена на устілку мати невеликі, рівномірно розподілені складки.

Необхідно відзначити, що затягування, пластинами набагато прогресивніше затягування кліщами, тому що поліпшується формування затяжної кромки і внаслідок рівнобіжного принципу дії різко збільшується продуктивність праці.

Операція «Клейова затяжка п`яткової частини заготовки»

 Операція виконується автоматично .При допомозі пластин автомату затяжну кромку в п`яточній частині заготовки прикріплюють до устілки клейовим швом.П`яточна частина заготовки і задник повинні щільно облягати п`яточну частину колодки , а затяжна кромка повиння бути затянута по грані сліду взуття без складок і зморшок.Грань устілки повинна бути чітко виражена , а заготовка не повинна мати пошкоджень і перекосів.Ширина затяжної кромки – 15+_1 мм.

  Температура нагріву пластин 110-130 градусів С, продовження формування 15+_1 хв.

Автомат ЗПК-4-О , затяжні кліщі, молоток, вимірювальна лінійка з ціною ділення 1,0 мм , ИТУ або термометр любого типу з ціною ділення 1,0 градусів С, секундомір .

Домашнє завдання: Освоїти прийоми виконання операції «Затягування п`яткової частини заготовки верху взуття»

 https://drive.google.com/file/d/126P2ZqkzUvUBwksYdOmuu4EZq7tlW7qw/view?usp=sharing

Комментариев нет:

Отправить комментарий