MT_1_20_30
13.12.2022
Тема № 9 Металева фурнітура та скріпні матеріали для деталей взуття.
Урок № 30 Характеристика і призначення набійок, супінаторів, гачків, блочків, хольнітенів, пряжок.
3. Фурнітура.
У взуттєвому виробництві застосовують фурнітуру:
для укріплення конструкцій і збільшення зносостійкості взуття (геленки, набійки, втулки каблучні);
для закріплення взуття на нозі і оздоблення взуття (блочки, крючки, гудзики, пряжки, застібки тощо).
В залежності від матеріалу фурнітуру поділяють на металеву, пластмасову, текстильну та комбіновану.
Геленки використовують для укріплення геленково-п’яткової частини взуття з метою зберігання її форми. Вони представляють собою стальні штамповані пластини, зігнуті по профілю сліду колодки. Для підвищення опору деформацій на геленках видавлюють одно або два поздовжніх ребра жорсткості. Для виготовлення геленків використовують стрічку холоднокатану із сталі марок 60Г, 65Г, 50, 55, 60 та інші.
Фурнітуру для каблуків випускають декількох типів, які відрізняються за призначенням:
набійки – для запобігання набійкової поверхні каблука від зносу;
штирі – для прикріплення металевої набійки до каблука;
вкладиші – для прикріплення каблука;
втулки – для прикріплення каблука і металевої набійки до каблука;
вставки, скоби – для армірування набійки.
Блочки і крючки.
Блочки і крючки застосовують для зміцнення отворів у берцях на взутті із шнурками. Вони полегшують шнурування взуття і захищають від руйнування матеріал верху.
Блочки виготовляють з обрізаним краєм або з закоченими вінцями, що виходять на поверхню взуття. Виготовляються із стальної або латунної стрічки і бувають пофарбованими, нікельованими або непофарбованими.
Блочки виготовляють 13 номерів, крючки – одного розміру.
Гудзики для взуття випускають в основному металеві з лаковим або емалевим покриттям.
Пряжки і оздоблення для взуття штампують з пофарбованого сталевого, латунного або алюмінієвого дроту або стрічки, а також відливають з капрону. Матеріал для пряжок фарбують в різні кольори, а металеві деталі нікелюють, хромують або анодують під колір золота.
Пряжки, як правило, мають шпеники – обертові гострі стержні або шипи, які входять в отвори на ремінцях.
До текстильної взуттєвої фурнітури відносять шнурки для шнурування взуття, стрічки, і тасьму для обкантування його деталей, а також еластичну стрічку і башмачну гуму, які застосовують замість шнурівки.
Шнурки для шнурування черевик і туфель бувають бавовняні, шовкові і капронові. Для полегшення шнурування кінці шнурків заправляють в металеві або пластмасові наконечники.
Бавовняна стрічка шириною 12-15 мм застосовується для обстрочування деталей заготовки і обкатування краю взуття; 18 мм – для обкантування устілки; 25-35 мм – для обклеювання губи рантових устілок.
Стрічки еластичні напівшерстяні і еластичні з башмачної гуми застосовують замість шнурків для закріплення взуття.
Застібки "блискавки" в залежності від матеріалу випускають металеві або пластмасові.
Металева блискавка представляє собою закріплену на двох текстильних стрічках металевих ланок, які закріплюються і розкриваються за допомогою замку. Для взуття використовують застібки "блискавки" типів 10С і 15С з шириною замкнутих ланок 6 і 7 мм.
Пластмасові застібки використовують у взуттєвому виробництві двох типів Т6 і П10С з шириною замкнутих ланок відповідно 5,9 і 6,5 мм. Ланки пластмасової застібки-блискавки представляють собою ділянки спіралі, які виготовлені із полімерних матеріалів.
УЗАГАЛЬНЕННЯ
В залежності від матеріалу фурнітуру поділяють на металеву, пластмасову і текстильну. Її застосовують для підвищення зносостійкості і укріплення конструкції взуття, а також для закріплення взуття на нозі і його оздоблення.
Домашнє завдання: Зробити конспект.
1. Із яких матеріалів виготовляють взуттєву фурнітуру?
2. Яка фурнітура застосовується у взуттєвому виробництві?
ЛІТЕРАТУРА
1. Зурабян К.М. Материаловедение изделий из кожи. – М.: Легпромбытиздат, 1988.
2. Пожидаев Н.Н., Гуменный Н.А. Лабораторный практикум по материаловедению изделий из кожи. – М.: Легкая индустрия, 1976.
3. Краснов Б.М. Материалы для изделий из кожи. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982.
Комментариев нет:
Отправить комментарий