SP_19_22_196

 SP_19_22_196

15.03.2023

Тема № 14 Операції ручної затяжки заготовок верху взуття.

Урок № 196 Лабораторно - практична робота .

Скласти послідовність технологічних процесів затяжки заготовок модельного взуття.

Мета роботи: Скласти послідовність технологічних процесів затяжки заготовок модельного взуття.

Посібники , матеріали та інструменти: зразки взуття; колодки, заготовки верху взуття, методичні вказівки.

Зміст та послідовність виконання роботи

1.Намалювати ескіз модельного взуття по якому буде надана характеристика  послідовності технологічних процесів затяжки заготовок .

2.Вивчити послідовність виконання групи операцій підготовки заготовки до формування.

3. Вивчити формування заготовок на колодці з застосуванням клейового методу кріплення.

4. Скласти послідовність технологічних процесів затяжки заготовок модельного взуття.

Оформлення роботи

Робота оформлюється у вигляді протоколу  в якому складається  послідовність технологічних процесів затяжки заготовок модельного взуття.

Теоретичні відомості  і методичні вказівки

Групи операцій підготовки заготовки до формування;

На дільниці формування заготовки виконуються такі групи операцій:
І – Підготовка заготовки і колодки до формування;
ІІ – Безпосередньо формування заготовки на колодці;
ІІІ – фіксація форми заготовки.
При глухій затяжці формування заготовки здійснюється у такій
послідовності:
І- Підготовка заготовки і колодки до формування:
1. Зволоження заготовок
2. Підбір колодок
3. Чистка колодок
4. Прикріплення основних устілок
5. Вклеювання задників і підносків
6. Попереднє формування п’яткової частини
7. Намащування колодок
ІІ- Безпосередньо формування заготовок на колодці:
8. Надягання заготовки на колодку і установка п’яткової частини
9. Обтяжка заготовки
10.Перетяжка висків, пучків і перейм
11.Затяжка заготовки по периметру
ІІІ- Фіксація форми
12.Сушка взуття
Вимоги до виконання операцій, технологічні нормативи їх виконання,
обладнання та інструменти, допоміжні матеріали наведені нижче.
1. Зволоження заготовок
А. Заготовки зволожують в установках паро-повітряною сумішшю за режимами: вологість 98
±1%; температура 35±30С, час зволоження в залежності від виду матеріалу верху 1-1,5 год.
В. Установки КУ-О; УУЗ-О; УКЗ-О.
Примітка: операція не виконується для взуття з верхом із велюру, замші,
лакових шкір, а також для взуття з верхом із текстильних матеріалів, “штучних і синтетичних шкір.
2. Підбір колодок

А. Колодки підбирають у відповідності з розміром і фасоном взуття. Вони
повинні бути парними і справними.
В. Стелаж СЖ-В!.
3. Чистка колодок
А. На поверхні колодок не повинно бути залишків клею та інших забруднень.
Бокову поверхню протирають губкою та інших забруднень. Бокову поверхню
протирають губкою зі змивочною рідиною, потім полірують воском.
Б. Змивочна рідина, рецепт No70; віск, рецепт No37.
В. ХПП-3-0; волосяні щітки.
4. Прикріплення основних устілок
А. Устілку накладають на колодку так, щоб її контури співпадали з гранню сліду і прикріплюють 3-5 скобками або цвяхами. В носковій, геленковій і п’ятковій частинах устілка повинна щільно прилягати до сліду колодки. Головки цвяхів або скобок повинні виступати над поверхнею устілки на 2-3 мм. Довжина скобок або цвяхів 12-15 мм.
Б. Цвях машинний або ручний No12-15; дріт скобочний 1,07х0,63 мм.
В. Машини: ППС-С; 04054/Р1; скобковиймач або цвяховиймач.
Примітка: 1. При застосуванні вузла устілки, його прикріплення
проводиться лиш двома скобками або цвяхами – в носковій і п’ятковій частинах.
2. Якщо устілка не укорочена, то після прикріплення устілок проводиться
фрезерування їх в п’ятковій частині.
5. Вклеювання задників і підносків
А. Підносок промащують клеєм з обох сторін і вставляють між верхом і
підкладкою без складок і зморщок так, щоб його край не доходив на 7-9 мм до краю затягувальної кромки для еластичних підносків і на 3-4 мм для шкіряних підносків.
Задники також промащують з обох сторін клеєм і вставляють між верхом і
підкладкою так, щоб його край не доходив на 2-3 мм до краю затягувальної
кромки для плоских задників. Грань формованого задника повинна бути
розташована на відстані 13-14 мм від краю затягувальної кромки.
Б. Клей СКС-65 ГП.
В. Стіл з підсушкою або стіл СТ-ВЗ; посуд для клею; пензель.
6. Попереднє формування п’яткової частини
А. П’яткову частину заготовки із вставленим задником формують на пуансонах, форма яких відповідає формі п’яткової частини колодки з допомогою обжимних матриць і пластин.
Режими формування: температура формуючих пластин 110-1200С, пуансона
90-1100С; час формування 20-30 с.
Після формування верх, задник і підкладка повинні бути здубльовані між
собою, добре витягнуті і не мати складок і зморщок, грань задника повинна бути чітко виражена.
В. Машини: ЗФП-О; МФЗ-1-0; 02031/Р1.
7. Намащування колодок
А. Поверхню носкової і п’яткової частини колодки покривають рівним, тонким шаром парафіну або тальку для попередження прилипання заготовки до поверхні колодки.
Б. Парафін; тальк.

В. Стіл СТ-Б; посуд для речовини для намащування; щітка або губка.
8. Надягання заготовки на колодку і установка п’яткової частини
А. Заготовку, яка за розміром, фасоном і повнотою відповідає колодці, одягають на колодку і прикріпляють до устілки одним цвяхом, який проходить через задній шов (ремінь заготовки), задник і підкладку. Задній ремінь (шов) розміщують по середині заокруглення п’яткової частини колодки. Висота задника і задинок (берців) в парі повинна бути однаковою. Відстань цвяха від грані устілки - 10
±1 мм.
Б. Цвях машинний або ручний No9
¸11.
В. Обладнання: машина ПДН-1-О; стіл СТ-УД-1; затягувальні кліщі; молоток; цвяховиймач.
9. Обтяжка заготовок
А. Обтяжка проводиться з метою правильного розміщення її на колодці і
максимального деформування матеріалу заготовки. Носкову частину заготовки попередньо витягують настільними кліщами, обтягують і прикріплюють затягувальну кромку до устілки в носковій частині п’ятьма цвяхами: одним – по центру носоковї частини і по два з кожної сторони. Відстань цвяхів від грані устілки 9
±1 мм. Головки цвяхів повинні виступати над поверхнею устілки на 2-3 мм. Заготовка повинна бути добре витягнутою і симетрично розміщена на колодці. Носки і союзки в парі повинні бути однаковими по довжині іположенню на колодці.
Б. Цвях машинний затяжний No7
¸9.
В. Машина ОМ-4М; молоток; цвяховиймач.
10.Перетяжка висків, пучків і перейм
А. Заготовку витягують так, щоб вона щільно облягала колодку, підкладка не
мала зморщок і складок, союзки не були перекошені, а середня лінія заготовки проходила по середині гребеня колодки. Висота задників в парі повинна бути однаковою. Заготовку прикріпляють до устілки 6-ма цвяхами: по одному з кожної сторони – у висках, пучках і переймах. Відстань цвяхів від грані устілки у висках і пучках – 9
±1 мм; в переймах – 7±1. Головки цвяхів повинні виступати над поверхнею затягувальної кромки на 2-3 мм.
Б. Цвях затяжний, ручний No9
¸11.
В. Стіл СТ-УД-1; затягувальні кліщі, молоток, цвяховиймач.
11.Затяжка заготовки
А. При затяжці здійснюється повне кінцеве формування заготовки і прикріплення затягувальної кромки до устілки. Затяжку заготовки проводять послідовно по всьому периметру. Надлишики затягувальної кромки вкладають у рівномірні, невеликі складочки і прикріпляють її до устілки цвяхами. Відстань цвяхів від грані устілки становить 9
±1 мм: між центрами цвяхів – у носоковій частині 6-7 мм; у геленковій частині 11±1 мм; у п’ятковій 7±1 мм. Ширина затягувальної кромки 15±1 мм.
Б. Цвях затяжний машинний No6
¸9.
В. Машина ЗВ-3-О; затягувальні кліщі; молоток; цвяховиймач.
12.Сушка взуття
А. Проводиться з метою видалення вологи, яка введена у матеріал заготовки
перед формуванням, і фіксації наданої заготовці форми.

Режими сушки залежать від матеріалу верху, задників, підносків і
становлять: вологість 30%; швидкість переміщення повітря – 1 м/с; температура 45-650С; час 2,5-3,0 години.
Вміст вологи після сушки у деталях із шкіри повинен бути не вище 18%, а у
деталях із картону – не вище 12%. Після сушки на заготовках не повинно бути тріщин лицьового шару, зміни кольору шкіри.
В. Сушило ПРКС-О.

Література: А.Я.Палицький, М.М.Дейч «Изготовление обуви по индивидуальным заказам»  Стор. 153- 164 .

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий