08.04.2021
Тема № 2 Шкіряні
матеріали.
Урок №41 Консервування шкіри.
План:
1. Консервування шкур.
Після зняття
шкури на міздряну поверхню потрапляють мікроорганізми, що викликають гниття
шкури. Процеси гниття значно погіршують
властивості сировини. Тому, зняті шкури захищають від гниття консервуванням.
Перед консервуванням шкури міздрять, тобто видаляють залишки м’яса та жиру,
потім промивають. Для короткочасного консервування шкури обробляють водним
розчином хлораміна та карбоната натрія – зберігання до 7 діб. Для довгого
зберігання шкури консервують методами сушіння, сухо- та мокросоління. Сушку
виконують в камерних сушилках з розтяжкою шкур на рамах.
При консервуванні методом сухосоління на міздряну поверхню шкури насипають
хлорид натрію. Шкури солять 24 год., а потім висушують. Основну кількість шкур
консервують мокросолінням, методами засолки в розстил та тузлукуванням.
При першому методі на міздряну поверхню шкур насипають хлорид натрію з
антисептиками. Шкури солять в штабелях на протязі 4-7 днів. Тузлукування – це
обробка шкур насиченим розчином хлориду натрія (тузлуком). Тузлукування – це
обробка шкур насиченим розчином хлориду натрія (тузлуком). Тузлукування
проводиться 6-8 год. для дрібної сировини та 18-20 год. для крупної сировини.
Після тузлукування сировина пролежується 2 доби. Вміст вологи в мокросолених
шкурах 46-48 %. Консервування шкур методом мокросоління має великі переваги
перед консервуванням сушінням і сухосолінням (менший час займає, видаляється
кров, лімфа, забруднення, вища якість шкур та більша їх площа).
УЗАГАЛЬНЕННЯ
В основу виробництва натуральної шкіри покладена переробка сировини – шкур
різних видів тварин. Будова шкури, її хімічний склад впливає на властивості
шкіри та область її застосування. Основними групами тварин, з яких шкіряна
промисловість отримує сировину, є є велика рогата худоба, свинячі шкури, шкури
коней, овець та кіз. Всі шкури та шкіри мають свою назву, за якою можна
визначити вікову групу тварин, вид тварин, вагу шкури в теплому стані та
призначення готової шкіри. Для використання шкіри у взуттєвих виробах,
визначення фізико-механічних властивостей, необхідно знати топографічні ділянки
та особливості їх будови. Сировину для довгого зберігання консервують різними
методами – сушінням, сухо- та мокросолінням.
ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ
1. Призначення процесу консервування шкур.
2. Назвіть способи консервування шкур.
Комментариев нет:
Отправить комментарий