SP_19_22_230
25 .04 2023
Тема №17 Стандартизація і
контроль якості взуття.
Урок №230 Відповідальність
підприємства за випуск продукції , що не відповідає стандарту і ТУ.
|
Класифікація показників якості взуття. |
|
Із різноманітних характеристик якості продукції виділяється сукупність
властивостей, які обумовлюють її придатність задовільняти певні потреби.
Кожна окрема властивість продукції – це обїктивна особливість, яка може
виявити себе при її створенні, обігу та споживанні і характеризується певними
показниками. |
|
Тому показники якості продукції розподіляються на три групи: |
|
1.1. - функціональні; |
|
1.2. - ергономічні; |
|
1.3. - естетичні. |
|
1.1.До функціональних показників взуття відносяться: |
|
- міцність ниткових скріплень деталей заготовок взуття; |
|
- міцність кріплення каблука; |
|
- міцність кріплення підошви; |
|
- загальна остаточна деформація задника і підноска; |
|
- гарантійний термін носіння взуття. |
|
1.2.Група ергономічних показників розподіляється на: |
|
- фізіологічні (маса, гнучкість взуття); |
|
- антропометричні (формостійкість системи матеріалів верху взуття). |
|
Гігієнічні це: |
|
- водопромокаємість в динамічних умовах; |
|
- паропроникність матеріалів верху взуття; |
|
- питомий поверхневий електричний опір матеріалів верзу і низу взуття; |
|
- поверхнева щільність електричних зарядів матеріалів верху і низу
взуття; |
|
- сумарний тепловий опір взуття. |
|
1.3.При визначені естетичних показників оцінюють: |
|
- силует; |
|
- зовнішній вигляд; |
|
- внутрішнє опорядження взуття. |
|
Відповідно державного стандарту ДСТУ 3485-96, всі показники
якості розподіляються на обов'язкові і рекомендовані. |
|
У цьому стандарті наведено позначення: |
|
- індексом “О” визначається обов'язковий показник
якості; |
|
- індексом “Р” визначається рекомендований показник
якості; |
|
Номенклатура показників якості взуття визначається в
залежності від призначення взуття і його сезону
носіння. |
|
До числа обов'язкових показників відносяться: |
|
-гарантійний термін експлуатації; |
|
-ремонтопридатність; |
|
-товщина деталей взуття; |
|
-лінійні розміри; |
|
-міцність кріплення деталей заготовки верху взуття; |
|
-міцність кріплення деталей низу взуття; |
|
-маса; |
|
-гнучкість. |
|
До рекомендованих показників відносяться: |
|
-міцність кріплення каблука; |
|
-загальна і остаточна деформації підноска та задника; |
|
-комфортність; |
|
-водопроникність; |
|
-водопрмокальність; |
|
-намокальністьб у динамічних умовах. |
|
До номенклатури показників якості взуття, яке підлягає обов'язковій
сертифікації відносяться: |
|
-маса; |
|
-лінійні розміри; |
|
-гнучкість; |
|
-загальна та остаточна деформації підноска та задника; |
|
-міцність кріплення каблука; |
|
-міцність кріплення деталей низу; |
|
-міцність кріплення деталей заготовки верху взуття. |
|
Методи визначення названих показників якості регламентовані відповідними стандартами, з
якими ми детально ознайомимося при виконанні лабораторної роботи № 3. |
|
Організаційні форми технічного
контролю за якістю продукції на взуттєвих підприємствах. |
|
Правильна організаційна контролю – важлива ланка в системі заходів по
підвищенню якості товарів народного споживання, в тому числі взуття. Діюча
система контролю якості в нашій країні являється багатоступеновою. Перерахуємо
ці ступені: |
|
1 – контролер ВТК; |
|
2 – представник комітету захисту прав споживачів; |
|
3 – контролер органів Держстандарту; |
|
4 – головний контролер – покупець взуття – це ВИ. |
|
Ви знаєте, що моральну і матеріальну відповідальність перед споживачем за
якість взуття несе колектив взуттєвого підприємства. |
|
Організаційні форми технічного
контролю, які специфічні для взуттєвої промисловості
розподіляються на види по слідуючим ознакам: |
|
Перша ознака –
по місцю знаходження - на стаціонарний і летучий.
Стаціонарний контроль здійснюється на робочому місці при наявності
великої кількості контрольованих виробів. Летучий контроль здійснюється
майстрами дільниць і технологами лабораторії. |
|
Друга ознака –
по часу дії - на систематичний і періодичний.
Під систематичним контролем необхідно розуміти визначений
порядок і час контролю. Періодичний контроль розповсюджується
на операції на робочих місцях, що допускають дефекти, а також на нові
технологічні процеси, а також використовується при освоєнні нових матеріалів
і машин. |
|
Третя ознака –
по кількості охоплючої продукції - на суцільний і
вибірковий. При суцільному контролі перевіряється
вся партія деталей, напівфабрикатів або виробів. Він рекомендується при
нестійкому технологічному процесі. При вибірковому контролі перевіряється
окрема частина деталей, напівфабрикатів і виробів. |
|
Четверта ознака –
по числу охоплення операцій на поопераційний і груповий (міжопераційний). Поопераційний контроль
проводиться після виконання кожної технологічної операції, а груповий (міжопераційний)
після виконання ряду операцій, що характеризують закінчений цикл обробки. |
|
Пята ознака – по способу
здійснення - на органолептичний (оглядовий)
і інструментальний (лабораторний). При органолептичному контролі
якість матеріалів, деталей і виробів оцінюються органолептично.
При лабораторному контролі оцінюються властивості
матеріалів, деталей і виробів з допомогою приладів і інструментів. |
|
Шоста ознака –
по призначенню - на попередній, попереджувальний,
послідуючий і цільовий. Попередній контроль визначає
якість поступаючих на фабрику матеріалів, хімікатів, фурнітури та
обладнання. Попереджувальний контроль полягає в нагляді за
ходом технологічного процесу, щоб попередити випуск продукції низької
якості. Послідуючий контроль встановлює відповідність
готових виробів ДСТУ або ТУУ. Цільовий контроль проводиться
з визначеною метою при при виконанні експериментальних і науково-дослідних
робіт. |
|
Контроль технологічних нормативів і якості
продукції в ході виробництва забезпечуються слідуючою системою
міроприємств: |
|
Перше міроприємство
– вибіркова перевірка якості фурнітури, основних і
допоміжних матеріалів. |
|
Друге міроприємство
– суцільний поопераційний контроль кожним оператором, якості
виконання своєї операції. Це передбачено технологічними картами на
робочих місцях. |
|
Третє міроприємство
– контроль якості виконання технологічних операцій контролерами, вибраними
із числа найбільш кваліфікованих робітників. |
|
Четверте міроприємство
– перевірка технологічної дисципліни в цехах
виконується технологами. |
Домашнє завдання: Зробити конспект. Які
показники відносяться до функціональних? Перерахуйте ергономічні
показники якості? Які показники відносяться до естетичних? Перерахуйте
обов`язкові показники якості. Які показники відносяться до
рекомендованих?
Комментариев нет:
Отправить комментарий