SP_19_22_230

 SP_19_22_230

25 .04 2023

 

Тема №1Стандартизація і контроль якості взуття.

 

Урок №230 Відповідальність  підприємства за випуск продукції , що не відповідає стандарту і ТУ.

 

Класифікація показників якості взуття.

Із різноманітних характеристик якості продукції виділяється сукупність властивостей, які обумовлюють її придатність задовільняти певні потреби. Кожна окрема властивість продукції – це обїктивна особливість, яка може виявити себе при її створенні, обігу та споживанні і характеризується певними показниками.

Тому показники якості продукції розподіляються на три групи:

1.1. - функціональні;

1.2. - ергономічні;

1.3. - естетичні.

1.1.До функціональних показників взуття відносяться:

- міцність ниткових скріплень деталей заготовок взуття;

- міцність кріплення каблука;

- міцність кріплення підошви;

- загальна остаточна деформація задника і підноска;

- гарантійний термін носіння взуття.

1.2.Група ергономічних показників розподіляється на:

-  фізіологічні (маса, гнучкість взуття);

- антропометричні (формостійкість системи матеріалів верху взуття).

Гігієнічні це:

- водопромокаємість в динамічних умовах;

- паропроникність матеріалів верху взуття;

- питомий поверхневий електричний опір матеріалів верзу і низу взуття;

- поверхнева щільність електричних зарядів матеріалів верху і низу взуття;

- сумарний тепловий опір взуття.

1.3.При визначені естетичних показників оцінюють:

 - силует;

 - зовнішній вигляд;

- внутрішнє опорядження взуття.

Відповідно державного стандарту ДСТУ 3485-96, всі показники якості розподіляються на обов'язкові і рекомендовані.

У цьому стандарті наведено позначення:

- індексом “О” визначається обов'язковий показник якості;

- індексом “Р” визначається рекомендований показник якості;

Номенклатура показників якості взуття визначається в залежності від призначення взуття і його сезону носіння.

До числа обов'язкових показників відносяться:

-гарантійний термін експлуатації;

-ремонтопридатність;

-товщина деталей взуття;

-лінійні розміри;

-міцність кріплення деталей заготовки верху взуття;

-міцність кріплення деталей низу взуття;

-маса;

-гнучкість.

До рекомендованих показників відносяться:

-міцність кріплення каблука;

-загальна і остаточна деформації підноска та задника;

-комфортність;

-водопроникність;

-водопрмокальність;

-намокальністьб у динамічних умовах.

До номенклатури показників якості взуття, яке підлягає обов'язковій сертифікації відносяться:

-маса;

-лінійні розміри;

-гнучкість;

-загальна та остаточна деформації підноска та задника;

-міцність кріплення каблука;

-міцність кріплення деталей низу;

-міцність кріплення деталей заготовки верху взуття.

Методи визначення названих показників якості регламентовані відповідними стандартами, з якими ми детально ознайомимося при виконанні лабораторної роботи № 3.

Організаційні форми технічного контролю за якістю продукції на взуттєвих підприємствах.

Правильна організаційна контролю – важлива ланка в системі заходів по підвищенню якості товарів народного споживання, в тому числі взуття. Діюча система контролю якості в нашій країні являється багатоступеновою. Перерахуємо ці ступені:

1 – контролер ВТК;

2 – представник комітету захисту прав споживачів;

3 – контролер органів Держстандарту;

4 – головний контролер – покупець взуття – це ВИ.

Ви знаєте, що моральну і матеріальну відповідальність перед споживачем за якість взуття несе колектив взуттєвого підприємства.

Організаційні форми технічного контролю, які специфічні для взуттєвої промисловості розподіляються на види по слідуючим ознакам:

Перша ознака – по місцю знаходження - на стаціонарний і летучий. Стаціонарний контроль здійснюється на робочому місці при наявності великої кількості контрольованих виробів. Летучий контроль здійснюється майстрами дільниць і технологами лабораторії.

Друга ознака – по часу дії - на систематичний і періодичний. Під систематичним контролем необхідно розуміти визначений порядок і час контролю. Періодичний контроль розповсюджується на операції на робочих місцях, що допускають дефекти, а також на нові технологічні процеси, а також використовується при освоєнні нових матеріалів і машин.

Третя ознака – по кількості охоплючої продукції - на суцільний і вибірковий. При суцільному контролі перевіряється вся партія деталей, напівфабрикатів або виробів. Він рекомендується при нестійкому технологічному процесі. При вибірковому контролі перевіряється окрема частина деталей, напівфабрикатів і виробів.

Четверта ознака – по числу охоплення операцій на поопераційний і груповий (міжопераційний). Поопераційний контроль проводиться після виконання кожної технологічної операції, а груповий (міжопераційний) після виконання ряду операцій, що характеризують закінчений цикл обробки.

Пята ознака – по способу здійснення -  на органолептичний (оглядовий) і інструментальний (лабораторний). При органолептичному контролі якість матеріалів, деталей і виробів оцінюються органолептично. При лабораторному контролі оцінюються властивості матеріалів, деталей і виробів з допомогою приладів і інструментів.

Шоста ознака – по призначенню - на попередній, попереджувальний, послідуючий і цільовийПопередній контроль визначає якість поступаючих на фабрику матеріалів, хімікатів, фурнітури та обладнання. Попереджувальний контроль полягає в нагляді за ходом технологічного процесу, щоб попередити випуск продукції низької якості. Послідуючий контроль встановлює відповідність готових виробів ДСТУ або ТУУ. Цільовий контроль проводиться з визначеною метою при при виконанні експериментальних і науково-дослідних робіт.

Контроль технологічних нормативів і якості продукції в ході виробництва забезпечуються слідуючою системою міроприємств:

Перше міроприємство – вибіркова перевірка якості фурнітури, основних і допоміжних матеріалів.

Друге міроприємство – суцільний поопераційний контроль кожним оператором, якості виконання своєї операції. Це передбачено технологічними картами на робочих місцях.

Третє міроприємство – контроль якості виконання технологічних операцій контролерами, вибраними із числа найбільш кваліфікованих робітників.

Четверте міроприємство – перевірка технологічної дисципліни в цехах виконується технологами.

 

Домашнє завдання: Зробити конспект. Які показники відносяться до функціональних?  Перерахуйте ергономічні показники якості?  Які показники відносяться до естетичних? Перерахуйте обов`язкові показники якості. Які показники відносяться до рекомендованих?

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий