SP_19_22_213

 SP_19_22_213

11.04 2023

 

Тема №1Опорядження верху та низу взуття .

 

Урок №213 Технологічні вимоги при виконанні операції «Фрезерування урізу шкіряної підошви і бічної поверхні каблука». Обладнання і інструменти .

     

    Фрезерування урізу шкіряної підошви і бічної поверхні каблука.Ця операція необхідна для зняття надлишків матеріалів по контуру підошов, каблуків,набійок. Краю зрізу придається певна форма і гладка поверхня.

      Обробку проводять пучковою і геленковою фрезами на машинах ФУП-2-О, ФУП-3-О. Профіль зубів фрези повинен точно відповідати профілю підошовного зрізу и співпадати з профілем ручних опоряджувальних інструментів – зрізника і кантика.

     В залежності від товщини оброблюючих  деталей застосовують фрези з шириною полиці.  Для обробки підошов застосовують фрези з шириною полиці від 2 до 12 мм, для обробки набійок  - 3,5 – 7мм,  для каблуків – 29,3-39,3 мм.Ширина полиці фрези повинна бути на 0,5-0,75 мм менше загальної площини фрезеруючих деталей. Завдяки цій різниці проходить ущільнення матеріалу.

     Пучкові фрези для обробки шкіри мають по 12-16 зубів, для обробки ризини – 8-10 зубів. Фрези обертаються зі швидкістю 167-200 с , при цьому з деталей низу взуття знімається тонка стружка, відфрезерована поверхність виходить гладкою і не потребує додаткової механічної обробки.

      Фрезерування зрізу підошви замінює шість операцій ручної відділки:обрізку, обробку  рашпилем,  стекління,  шліфування і відводку холодним урізником.

      Фрезерування зрізу підошви проводять по всьому периметру однією пучковою фрезою або роздільно по участках спеціальними для кожного з них фрезами в залежності від методу кріплення , матеріалу низу і конструкції.

      В модельному взутті на середньому або високому каблуці носочно-пучкова частина шкіряної підошви фрезерується зрізною фрезою , а геленочна і крокульна частини – з обох сторін геленочною фрезою з косим зубом.

     П`яточну частину шкіряних підошов у взутті на низькому каблуці фрезерують циліндричною,  носочно - геленочну частину – урізною, а внутрішню сторону геленочної частини – геленочною фрезою.   

     У взутті рантового і рантово-прошивного методів кріплення підошви фрезерують в два прийоми: носочно-пучкову і  геленочну частини  -  урізною фрезою до зняття взуття з колодки, п`яточну частину фрезерують після зняття з колодок.

      Шкіряний набірний каблук модельного взуття обробляють на машинах ФУП-2-О  і  ФУП-3-О фрезою з 1 пером і 8зубів. Ширина ріжучої кромки фрези повинна бути на 2 мм менше висоти каблука з врахуванням товщини підошви. Верхня грань каблука повинна виступати за граня п`яточної  частин взуття не більше ніж на 2 мм, а бокова поверхність каблука повинна складати 90* з  площиною набійки. Дозволяється фрезерування каблука на конус. При цьому від геленочної частини підошви до каблука повинен бути плавний перехід.

      Носочно-пучкова частина підошви повинна бути рівною і плавно переходити в геленочну частину.

      Уріз набійки на дерев`яних,  пластмасових , обтягнутих шкірою середніх і високих каблуках фрезерують по контуру набоєчною фрезою з прямою пілкою, яка має один жолобок  і одно мале перо, або фрезу з фігурною пілкою без пір`я на машинах ФУП-2-О  і ФУП-3-О.

      Верхній контур набійки повинен співпадати з краями ходової поверхні каблука, а нижня – виступати за бокову поверхність каблука на 1-1,5мм і висотою 0,3 мм.При фрезеруванні набійки потрібно слідкувати , щоб не була пошкоджена обтяжка або покриття каблука. Уріз набійки у взутті на низькому каблуці фрезерують одночасно з боковою поверхністю каблука каблучною фрезою на машині ФУП-3-О.

      Після фрезерування взуття повинно відповідати слідуючим вимогам:

-         полка урізу підошви , за вийнятком внутрішньої сторони геленочної частини , повинна бути перпендикулярна краю підошви;

-         внутрішня сторона геленочної частини урізу повинна бути овальна;

-         контури урізу підошви повинні точно відповідати профілю сліду взуття і бути однаковими в парі без вихватів і хвилястості;

-         поверхність урізу підошви повинна бути рівною, чистою, глодкою з чітко вираженими жилками;

-         повинен бути плавний перехід від пучкової до геленочної частини;

-         у взутті , виготовленому  нитковими методами кріплення, стібки строчки на підошві не повинні бути пошкоджені;

-         верх взуття не повинен бути пошкоджений від пера фрези або шайби.

     Домашнє завдання: Зробити конспект. Які фрези застосовуються при обробці урізу  підошви і набійки? Які вимоги при обробці урізу підошви і каблука? А.Я.Палицький, М.М.Дейч Изготовление обуви по индивидуальным заказам стор.196 – 197. 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий